Інтерв’ю з Андрієм Акуличем, генеральним директором компаніі «Метінвест Покровськвугілля»

27 грудня в 14:41
Попри війну, компанія «Метінвест Покровськвугілля» працює, сплачує податки та підтримує своїх працівників. Як підприємства компанії прожили черговий рік, з якими викликами довелось стикнутись, та про плани на майбутнє розповів генеральний директор Андрій АКУЛИЧ

– Пане Андрію, яким був другий рік війни для підприємств компанії «Метінвест Покровськвугілля»? Чого вдалося досягти і що було найважчим?

– Другий рік війни багато чому навчив нас. За цей час компанія перейшла у нормальний бізнесовий режим і виробниче завдання на 2023 рік в цілому було виконано. Ми видобули понад п’ять мільйонів тонн вугілля, яке збагачувальна фабрика в повному обсязі переробила та випустила понад три мільйони тонн вугільного концентрату, підготували 20 кілометрів гірничих виробіток. Ми продовжуємо будівництво нового блоку, який являється перспективою для майбутньої розробки та видобутку вугілля.

Найсумніші події цього року – це обстріл виробничої інфраструктури, в результаті чого загинула співробітниця компанії. А також декілька ракетних атак, як на місто Покровськ, так і на інші міста регіону, де мешкають наші співробітники. Такі моменти пережити найважче. Постраждалим сім’ям надається всіляка підтримка та допомога.

– Основне завдання компанії – працювати та давати людям роботу в містах присутності. Скільки податків за минулий рік пішло на розвиток країни та регіону?

– Всі підприємства Покровського майданчика компанії Метінвест за 2023 рік сплатять близько чотирьох мільярдів гривень податків. З них близько 700 мільйонів піде на розвиток нашого регіону. Окрім податків, ми постійно на зв’язку з громадами присутності компанії. Це допомога будівничими матеріалами, спецтехнікою для відновлення міст після ракетних обстрілів.

– Окрім податків, компанія, як відповідальний бізнес, допомагає втілювати у життя соціальні проекти. Розкажіть про це більш детально.

– Зараз найбільш актуальна допомога військовослужбовцям та їхнім родинам. В Метінвесті є ціла програма, яка стосується підтримки співробітників, що захищають Україну. Вона також реалізується на підприємствах Покровського майданчика.

Стосовно соціальних проєктів, за минулий рік ми відновили програму дитячого відпочинку. Кілька десятків дітей мали змогу пройти програму психологічної реабілітації на заході країни у найсучаснішому таборі.

– В рамках програми «Сталевий фронт», яка була започаткована фондом Рината Ахметова, компанія «Метінвест Покровськвугілля» активно допомагає військовим. Розкажіть про цей напрямок роботи.

– З усіх компаній Метінвесту ми знаходимось найближче до лінії фронту. Отже, програма «Сталевий фронт» діє. Ми регулярно допомагаємо військовим, які звертаються до нас з різними проханнями. Окрім надання спецтехніки та будматеріалів, ділимось пальним, закуповуємо дрони, бронежилети тощо. Обсяг цієї допомоги у 2023 році складає близько 90 мільйонів гривень, в тому числі – допомога на будівництво фортифікаційних споруд навколо Покровська, яка складає близько 40 мільйонів.

– Ми не можемо зараз щось прогнозувати на довгий період, але все ж таки хочеться розпитати про виробничі плани на наступний рік. Робітників компанії цікавить стабільне майбутнє перш за все.

– Дякую, це дуже важливе питання. На наступні два роки ми передбачили видобуток вугілля на рівні 2,8 мільйонів тонн концентрату. Це обумовлено внутрішнім попитом компаній групи Метінвест і попитом найближчих ринків України та Східної Європи. На жаль, Чорноморські порти закриті, тому ми змушені залишити цей рівень. Ця цифра формує програму підготовки гірничих виробіток на рівні 10-12 кілометрів на рік. Наразі маємо таке бачення виробничих планів й будемо його дотримуватись до покращення ситуації в країні.

Ми розуміємо, що проходка – це майбутнє шахти, тому продовжуємо інвестувати в будівництво ППС-3. Попри зовнішні інфраструктурні обмеження, викликані воєнним станом, втрату значної частини ринку збуту вугілля, ми оптимістично налаштовані і плануємо розвивати компанію наскільки це буде можливо.

– На що мають розраховувати робітники компанії у наступному році? Чи будуть якісь зміни на краще?

– У нас є гарна новина. З першого січня нового року додаткова доплата, так звані «бойові», вводиться в основну структуру заробітної плати. Тому співробітників компанії чекає підвищення рівня середньої заробітної плати, від якої залежить сума виплат при нарахуванні відпускних та лікарняних. Це також дуже важливо для майбутнього розрахунку пенсійних виплат. Компанія Метінвест бере на себе додаткові податкові навантаження, які становлять близько 13 мільйонів гривень щомісячно.

Ми продовжуємо прийом людей на роботу на підприємства компанії. Є вільні вакансії на допоміжні підземні спеціальності шахтоуправління «Покровське». Багато спеціальностей потребує фабрика «Свято-Варваринська», Вуглепромтранс. Нам дуже потрібні водії до Дирекції з транспорту. За більш детальною інформацією можна звернутись до відділу найму компанії «Метінвест Покровськвугілля». Що стосується прохідницьких бригад, вони будуть оптимізовані, щоб уникнути переробок та додаткових фізичних навантажень.

– Що хочете побажати напередодні Нового року?

– Всім працівникам компанії «Метінвест Покровськвугілля», їхнім родинам та мешканцям нашої громади я бажаю гармонії та розуміння у відносинах з близькими, безпеки та надії на перемогу.